Curling


In het kort kan curling omschreven worden als een ijssport waarbij het vooral op precisie en controle aankomt. Het is een Olympische sport, die zowel competitief als recreatief gespeeld wordt door jong en oud. Hoewel het bereiken van een zeer hoog niveau jaren van training vergt, kan een beginner toch al snel geweldige stenen leggen en veel plezier aan de sport beleven!tmpCCC3

Curling  wordt  gespeeld op een sheet (baan) –zie figuur- die zowel op indoor ijsbanen als op de buitenbanen aangetroffen kunnen worden. In veel landen, ook in Nederland, wordt curling hoofdzakelijk gespeeld op ijshockeybanen, behalve bij Curlingclub Prins Willem Alexander!

Het curlingijs wordt op speciale wijze geprepareerd. Het ijs wordt namelijk voorzien van een zgn. pebble (soort druppeltjes op het ijs), waarover de ca. 19 kg wegende curlingsteen zal worden geschoven. Zonder pebble zou een steen nauwelijks een afstand van 3 meter afleggen. De pebble vermindert dus het contactvlak tussen steen en ijs!

tmp8E4EEen wedstrijd wordt gespeeld tussen twee teams van 4 spelers. Elke speler gooit, om en om met de tegenstander per END 2 stenen. Per END worden er in totaal dus 16 stenen gespeeld. De aanvoerder van het team, de SKIP,  bepaald de tactiek.

Het doel is om zoveel mogelijk van jouw stenen dichter bij het centrum van het HUIS, de cirkels, te krijgen dan de tegenstander. Tijdens EK’, WK’ en de olympische spelen worden per wedstrijd 10 ENDS gespeeld.  Deze 10 ENDS nemen over het algemeen 2,5 uur in beslag. Bij minder hoog gekwalificeerde toernooien worden meestal niet meer dan 8 ENDS gespeeld.

Vegen is een essentieel onderdeel van het curlen. Iedereen die de sport voor het eerst ziet, doet altijd wat lacherig over dit onderdeel. Maar wat doet dat vegen nou eigenlijk. Het vermindert de wrijving tussen de steen en het ijs, waardoor de steen langer in beweging blijft en waardoor het moment waarop de steen daadwerkelijk gaat curlen wordt uitgesteld In een wedstrijd, die 2 en half uur duurt, wordt gemiddeld 5 kilometer aan veegwerk afgelegt!! Op dit moment wordt curling gespeeld op de ijsbanen van Utrecht, Zoetermeer (CC PWA), Tilburg en in Heerenveen. Sinds het seizoen ‘02-’03 beschikt Zoetermeer over 3 echte curlingsheets in het PWA Silver Dome complex. Curling Club Prins Willem-Alexander is hier de vaste thuisbespeler van het curlingcomplex!

tmpBECA tmpA894 tmp86F0 tmp67BC