Team Van Dorp gaat Nederland vertegenwoordigen op EK


Dit weekend is na een best of five tweekamp tussen Team New York Pizza en Team Van Dorp de beslissing gevallen welk team ons land gaat vertegenwoordigen tijdens het EK in Stavanger, Noorwegen, dat op 23 november van start gaat. Beide teams hebben in de voorbereiding veel trainingsarbeid verricht. Dat vertaalde zich in een spannende tweestrijd.

De vrijdagavondwedstrijd leek niet al te spannend te worden. Halverwege leidde Van Dorp met 5-1. In het tweede bedrijf wist Van Dorp slechts één steen te scoren. NYP knabbelde langzaam maar zeker wat van de achterstand af. In het 10e end waren er goede kansen voor NYP om de stand gelijk te trekken. Van Dorp wist dit te nauwer nood te voorkomen. Eindstand 6-4

Zaterdag een vroege pot op het programma. De publieke belangstelling was op dit vroege uur ook minimaal. Hierdoor misten velen weer een leuke pot tussen de twee Nederlandse topteams. Tot en met het achtste end een gelijk opgaande strijd 5-5. In het 9e end scoorde Van Dorp 2 stenen. NYP moest in het 10e end flink aan de bak om nog een extra end uit het vuur te slepen. Het dapper ingezette offensief van NYP bracht echter niet het op dat moment zeker verdiende resultaat. Vlak voor het verstrijken van de speeltijd werd nog een time out genomen om de spelsituatie goed te beoordelen. De laatste steenkwam echter net wat te kort waardoor Van Dorp ook de tweede wedstrijd naar zich toe trok: 8-5

2013-10-12 08.46.19

In de zaterdagmiddag uren had meer publiek de weg naar de curlingbaan in de Silverdome weten te vinden. In een goede sfeer werd ook nu weer een attractieve wedstrijd op het ijs gespeeld. Voor NYP was het alles of niets. Bij nog een verliespartij zou de kwalificatie beslist zijn. Dat wilde men zeker voorkomen. De eerste steel werd in het 5e end geplaatst door NYP die daardoor met een 5-4 voorsprong de break ingingen. Na de fruithapjes scoorde Van Dorp meteen een 2 huis. In het 7e end werd NYP gedwongen om met een score van één steen genoegen te nemen. Hierdoor behield Van Dorp het voordeel van de laatste steen in de even ends. Het achtste end leverde een gedwongen score van één steen op. Het negende end leverde Van Dorp een steel van één steen op: 8-6. Het tiende end werd op het scherpst van de snede gespeeld. Van Dorp had voortdurend een aantal stenen in het huis liggen. NYP probeerde deze stenen via een freeze onschadelijk te maken. Helaas voor hen werden deze stenen telkens net iets te kort gespeeld. Via mooie 5e en 6e stenen wist Van Dorp de net te kort gespeelde stenen van NYP uit het spel te spelen. Van Dorp speelde de één voor laatste steen van NYP met grote precisie uit het spel. Met nog één steen te spelen moest NYP zich gewonnen geven.

2013-10-11 21.20.10

Team Van Dorp gaat voor de derde opeenvolgende jaar Nederland vertegenwoordigen op het EK. Vorig jaar werd hier een goede derde plaats gehaald. Dit jaar leggen ze de lat hoger: promoveren naar de A-landen en mogelijk kwalificeren voor de WK.

De kwalificaties waren voortreffelijk georganiseerd door de nieuwe topsportcoördinator van de NCB: Rob Vilain. Het is goed te zien dat er ondanks alle financiële beperkingen zo hard aan de weg getimmerd wordt door alle betrokken om Nederland een vooraanstaande plek te geven op de wereldcurlingkaart. Groot compliment voor onze topsporters Jaap van Dorp, Carlo Glasbergen, Miles McClure, Joey Bruinsma, Wouter Gösgens met hun coach Shari Leibbrandt (Team Van Dorp) en Reg Wiebe, Andrew Grant, Scott Moon, Thomas Kooi, Stephan Seeley met hun coach Erik van der Zwan (team NYP). Door alle uren die zij vrijwillig in onze sport steken houden ze elkaar scherp!

laatste steen kwalificaties 2013