Zoetermeers Open kampioenschap shortcurling in SilverDome – Nog 1 plekje over!


Dit jaar is er een primeur in Zoetermeer. Het eerste kampioenschap shortcurling zal op 3 maart in de SilverDome plaats vinden. Dit kampioenschap is tevens een fundraising activiteit voor de stichting ‘Spieren voor Spieren’.

Shortcurling is een variant op het echte curling maar dan een stuk eenvoudiger om te spelen. Daardoor is het ook uitstekend geschikt voor ongeoefende curlers om deel te nemen. Er zal in verschillende categorieën gespeeld worden: leden van curlingclubs, scholenteams, bedrijven, gemeentelijke politieke partijen of familie/vrienden teams. Ieder team bestaat uit vier spelers. Gemengde teams zijn toegestaan. Iedere wedstrijd duurt maximaal 15 minuten. Je speelt gegarandeerd minimaal vijf wedstrijden per team. Per categorie is er de titel te verdienen. De eerste wedstrijd ronde is om 12.00 uur. De finales worden om 16.30 uur gespeeld. De prijsuitreiking is om 17.00 uur. Aan deze kampioenschappen kunnen maximaal 36 teams deelnemen. De inschrijfkosten per team zijn € 10,00. Het inschrijfgeld zal gedoneerd worden aan een goed doel: Spieren voor spieren. Het staat de deelnemende teams vrij om een hogere bijdrage te donderen.
Deze kampioenschappen worden georganiseerd door CurlingClub Prins Willem Alexander. Omdat de club 40 jaar bestaat wordt er een gratis drankje aan de deelnemers aangeboden.
Inmiddels hebben al 23 teams zich aangemeld, er is nog 1 plekje over, wie het eerst komt wie het eerst maalt:  jubileum@ccpwa.nl.

Uitleg Shortcurling:

Bekijk het speelschema hier: Speelschema

Bekijk hier de uitgebreide regels: Gedetailleerde regels

Shortcurling biedt het plezier en de strategie van curling met een lage instap! De stenen hoeven slechts enkele meters gegooid (feitelijk worden ze geschoven) te worden en er wordt niet geveegd met de kenmerkende curling bezems. Er zijn dus geen atletische vaardigheden vereist, wel enig tactisch inzicht.

Shortcurling wordt gespeeld met twee teams van 4 spelers. Elk team kiest een captain (de skip). De captains kiezen een kleur stenen. Een draaiende steen bepaalt welk team begint. Daarna gooien de teams om en om totdat de stenen op zijn. De ronde (‘het End’) is dan voorbij.

Het doel van het spel is de stenen in de cirkel (‘het Huis’) te gooien en aan het einde van de ronde het beste te liggen. Het team met de steen het dichtst bij het midden, wint de ronde. Hierna is elke steen die beter ligt dan de 1e steen van de tegenstander een extra punt. Er worden 2 ronden (‘ends’) gespeeld. Zie onderstaande voorbeelden voor hoe de score per ronde wordt bepaald:

Wanneer een steen van de tegenstander uit de cirkel wordt gespeeld, mag de tegenstander deze aan het einde van de ronde opnieuw gooien.

Bij het gooien van de steen moet 1 van de voeten in het startblokje (de ’Hack’) blijven en mag alleen zijwaarts bewogen worden, niet voorwaarts.

 

We wensen jullie goede stenen!